Mahetoit, tuntud ka kui ökotoit, on toodetud mahepõllumajanduse põhimõtteid järgides, mis tähendab, et selle kasvatamisel ja töötlemisel ei kasutata sünteetilisi väetisi, keemilisi taimekaitsevahendeid, geneetiliselt muundatud organisme (GMO) ega kunstlikke lisaaineid. See tagab toidu puhtuse ja loodusläheduse. ​

Mahetoodete märgistamiseks kasutatakse Euroopa Liidu mahelogo, mis on kõigil mahetoodetel kohustuslik. Lisaks võib kasutada Eesti riiklikku ökomärki. Need märgised kinnitavad, et tooted vastavad mahepõllumajanduse nõuetele ja on läbinud vastava kontrolli. ​

Mahetoidu eelistamine toetab tervislikku eluviisi, pakkudes rohkem vitamiine, antioksüdante ja mineraalaineid võrreldes tavatoiduga. Samuti aitab see vähendada kokkupuudet kahjulike kemikaalide ja sünteetiliste lisanditega, toetades nii individuaalset tervist kui ka keskkonna heaolu.

Mille poolest erineb mahetoit tavatoidust?

Mahetoit erineb tavatoidust mitmes olulises aspektis, mis puudutavad selle kasvatamist, tootmist, koostist ja mõju nii inimese tervisele kui ka keskkonnale. Siin on peamised erinevused:


🌱 1. Tootmisviis

  • Mahetoit on kasvatatud ilma sünteetiliste väetiste, taimekaitsevahendite ja geneetiliselt muundatud organismideta (GMO).
  • Tavatoidus kasutatakse sageli keemilisi väetisi, pestitsiide ja võib esineda GMO koostisosi.

🐄 2. Loomade pidamise tingimused

  • Mahepõllumajanduses peetakse loomi loomulikumates tingimustes, rõhutatakse nende heaolu, liikumisvõimalusi ja mahesööta.
  • Tavapõllumajanduses võivad loomad elada kitsastes tingimustes ning saada kasvuhormoone või antibiootikume.

🍽️ 3. Lisaained ja töötlemine

  • Mahetoidus on lubatud kasutada vaid piiratud hulka looduslikke lisaaineid – ei mingeid kunstlikke värv-, maitse- ega säilitusaineid.
  • Tavatoit võib sisaldada sadu sünteetilisi lisaaineid, lõhna- ja maitseparandajaid.

🌾 4. Muld ja keskkonnamõju

  • Mahepõllumajandus säilitab mulla viljakust ja elurikkust, ei saasta vett ega õhku ning soodustab bioloogilist mitmekesisust.
  • Tavapõllumajandus võib mulla kurnata, põhjustada vee ja õhu reostust ning ohustada elusloodust.

🍎 5. Toitainesisaldus ja tervislikkus

  • Uuringud näitavad, et mahetoidus võib olla rohkem antioksüdante, vitamiine ja mineraalaineid ning vähem nitraate ja raskemetalle.
  • Tavatoidus võivad toitained laguneda töötlemise ja säilitamise käigus, lisaks võib esineda jääkainena pestitsiide.

6. Sertifitseerimine ja jälgitavus

  • Mahetoit peab läbima range kontrolli ja sertifitseerimise – EL mahemärk ja/või Eesti ökomärk kinnitavad, et tegemist on usaldusväärse tootega.
  • Tavatoit ei allu sellisele jälgitavale kontrollile ega kanna ökomärgist.

💚 Kokkuvõte:

Mahetoit = puhtam, looduslähedasem ja keskkonnasõbralikum valik, mis toetab nii sinu keha kui ka meie planeedi heaolu.

allikas: www.maheklubi.ee

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Shopping Cart
×
0
    0
    Ostukorv
    Sinu ostukorv on tühiTagasi poodi
    Scroll to Top